Bevers onder water!

Posted by  Frederik Thoelen   in  Wild Things     1 month ago     194 Views     1 Comment  

 

 

Bever onder water

De laatste maanden ben ik erg intensief bezig met het filmen van bevers. Een filmpje over het leven van onze grootste knaagdieren in de winter is al klaar, het gedeelte over de zomer ben ik aan het afronden. Als ik dan beide kan combineren, heb ik hopelijk binnenkort een leuke film over een beverjaar in de Belgische Ardennen.
De hele biologie, van lichaamsbouw tot gedrag, is ingesteld op het leven in, onder en rond het water. In en rond het water kon ik al mooie beelden maken, maar onder water was nog niet echt gelukt.
Een eerste poging deed ik in de winter, en dit leverde een vluchtig beeld op van een onder het ijs zwemmende bever, maar meer ook niet. Al voelde ik toen wel dat er meer in zat…

Stil in het water…
Een tijdje geleden gidste ik een beverwandeling. Rond 23u was die gedaan, en ik had nog wat tijd over om een geïmproviseerde poging te wagen bevers onder water te filmen. Een waadpak had ik niet bij, maar gelukkig was het warm genoeg om in mijn gewone kleren het riviertje in te duiken. Ik zette mij ergens naar waar elke nacht drie jonge bevers komen eten, en dan was het een zaak om zo stil mogelijk te blijven zitten. Plotse bewegingen zijn uit den boze, dit zouden de bevers onmiddellijk voelen door de trillingen in het water.

Deze diashow vereist JavaScript.

In de ene hand had ik een TomTom-bandit (een GoPro-achtige camera), in mijn andere hand een zaklamp, beide natuurlijk waterdicht. Na een halfuurtje wachten zag ik in het maanlicht een bever mijn richting uitzwemmen. Van het licht van een zaklamp schrikken bevers niet, dus toen de bever op enkele meters afstand verwijderd was, kon ik de zaklamp en camera aanzetten. De bevers zwom onverstoord verder, en passeerde mij op minder dan een meter. Met de ene hand volgde ik de bewegingen van de bevers met de camera onder water, met de andere hand scheen ik boven water met de lamp op de bever. Het zag er allemaal wat klungelig uit, maar de bever merkte er niets van, maar ik had wel mijn eerste duidelijke beelden van een onder water zwemmende bever!

Testen, testen, testen
Hetzelfde scenario kon ik nog enkele keren herhalen. Soms hield ik de verlichting boven water, soms onder water, allemaal om wat te testen. Het moeilijke is namelijk de belichting, zéker nu het water in de zomer erg laag staat. Bij elke slag met een beverpoot of -staart dwarrelt er namelijk een hele hoop stof en aarde op van de bodem van het riviertje. Dit reflecteert het licht van de zaklamp zo hard dat de beelden onbruikbaar zijn.
Dit probleem maakt dat bijna alle beelden die ik tot nu toe maakte, niet goed genoeg zijn. Ik kon al enkele uren beelden schieten van bevers die op 30cm afstand aan het eten waren. Het leek alsof de beelden uniek gingen zijn, tot ik ze ging controleren op de computer. Alleeen maar overbelicht stof en modder in beeld… Spijtig, al moet ik toegeven dat het een enorme kick geeft om in het water te staan, letterlijk tussen een familie van 5 van takken knagende bevers! Maar langzaam maar zeker leer ik bij, en hopelijk lukt het in de winter om nog mooiere beelden te maken. Dan is het weliswaar kouder, maar staat het water veel hoger zodat er minder hinder is van dit stof.

Verschieten!
En de bevers zelf, die trekken zich van mij niet veel aan. Op voorwaarde wel dat ik muisstil blijf en heel langzaam beweeg. Dan hebben ze helemaal niet door dat ik er ben. Maar andersom geldt ook. Het is al enkele keren gebeurd dat ik niet doorheb dat de bevers in de buurt zijn. En ik kan je verzekeren, een 15kg dikke bever die midden in de nacht in een afgelegen Ardens riviertje tussen je benen probeert door te zwemmen, dat doet ne mens verschieten!

Volg zeker mijn verdere pogingen op www.facebook.com/WildThingsNatuur !

6 Comments

 1.   18 oktober 2017, 09:19

  Your comment is awaiting moderation.

  Thanks for the auspicious writeup. It in truth was a amusement account it. Look complicated to more brought agreeable from you! By the way, how can we keep in touch?

 2.   17 oktober 2017, 19:30

  Your comment is awaiting moderation.

  Hi, Neat post. There is an issue together with your website in web explorer, might test thisK IE nonetheless is the market leader and a good part of folks will leave out your excellent writing due to this problem.

 3.   17 oktober 2017, 18:19

  Your comment is awaiting moderation.

  Rattling clear site, thankyou for this post.

 4.   17 oktober 2017, 05:10

  Your comment is awaiting moderation.

  Saved as a favorite, I really like your blog!

 5.   15 oktober 2017, 12:37

  Your comment is awaiting moderation.

  Hello!

 6.   14 oktober 2017, 19:05

  Your comment is awaiting moderation.

  Where To Purchase Generic Ciprofloxacin 0.3 5ml in Albuquerque dcacggedkdgk

 7.   7 oktober 2017, 18:42

  Your comment is awaiting moderation.

  I see your website needs some fresh posts. Writing manually takes a lot of
  time, but there is tool for this time consuming task, search for:
  Wrastain’s tools for content

 8.   23 augustus 2017, 20:33

  Your comment is awaiting moderation.

  “Adoro viaggiare in Segway”. Il modo migliore per cadere in amore con Verona in nessun tempo!
  Quando si dispone di un breve tempo a coprire una citta, questo e un ottimo modo per farlo. Mi e piaciuto molto il nostro tour e guida. L’audio e stato un po’ difficile, ma la guida li ha tenuti lavorando. Quando il suo caldo, questo e un ottimo modo per andare in giro e stare un po’ fredda. Verona e una citta facile accesso per segway intorno. Abbiamo visto tutti i principali siti e ci hanno dato una buona sensazione per il layout della citta. Siamo stati in grado di tornare a pochi posti il giorno successivo per un po’ di tempo.

  https://www.regiondo.it/segway-historic-tour-in-verona

  Book Now ”’ http://segwayverona.com/

  https://eu5.bookingkit.de/onPage/detail?e=2202759fc95947e409b3435a7ae87161&preview=true&lang=it

 9.   16 mei 2017, 15:07

  Your comment is awaiting moderation.

  Stellar work there eveerony. I’ll keep on reading.

 10.   3 maart 2017, 03:55

  Your comment is awaiting moderation.

  With wings slightly raised and heads held high, a pair of red-crowned cranes begin to march, their broad, three-toed feet puncturing the snow as they trumpet loudly and steam rises from their beaks. The male calls first, followed closely by the female—several notes in quick succession, strengthening their bond. But this vocal parade is just the prelude.

 11.   11 december 2016, 20:47

  Heel mooi hoor, wat leuk dat je deze beelden naar ons brengt, zo hoeven we er niet heen en toch genieten we alsof we er voor een stuk ook bij waren. Unieke beelden van de kraanvogels die gaan slapen, wat een overweldigend gevoel geeft dat.
  dank u Frederik

 12.   11 december 2016, 20:47

  Heel mooi hoor, wat leuk dat je deze beelden naar ons brengt, zo hoeven we er niet heen en toch genieten we alsof we er voor een stuk ook bij waren. Unieke beelden van de kraanvogels die gaan slapen, wat een overweldigend gevoel geeft dat.
  dank u Frederik

  •   16 mei 2017, 15:01

   Your comment is awaiting moderation.

   Filnaly! This is just what I was looking for.

 13.   11 december 2016, 20:47

  Heel mooi hoor, wat leuk dat je deze beelden naar ons brengt, zo hoeven we er niet heen en toch genieten we alsof we er voor een stuk ook bij waren. Unieke beelden van de kraanvogels die gaan slapen, wat een overweldigend gevoel geeft dat.
  dank u Frederik

  •   16 mei 2017, 14:59

   Your comment is awaiting moderation.

   You’re a real deep thrnkei. Thanks for sharing.

 14.   11 december 2016, 20:00

  Vergat nog om Gina te feliciteren met de heel mooie foto’s die ze maakte. Magda

 15.   11 december 2016, 10:50

  Hallo Frederik. Zo mooi dit filmpje en ook de muziek m.b.t. de kraanvogels, zoals je schrijft moet je niet echt een natuurliefhebber zijn om hiervan en – door geïmponeerd te geraken. Natuurlijk maken jouw deskundige opnamen het geheel tot een feest voor het oog. Kraanvogels zien we ook hier jaarlijks overtrekken, het lijkt wel of ze de loop van de Maas volgen om zich te oriënteren maar hier spreekt een leek dus ik kan me vergissen. Enkele jaren geleden (ik schreef je dat ooit) kwamen er op een zondagvoormiddag (we keken naar de 7de dag) enorm veel groepen kraanvogels overgevlogen. ’s Anderendaags las ik in de krant dat het er bijna honderdduizend zouden geweest zijn, het was alleszins een geweldige ervaring en ik kan daar heel erg van genieten. Tot voor 25 jaar zag je heel af en toe een aalscholver op het kanaal, nu krioelt het ervan tot grote ergernis van de vissers waar we af en toe wel eens een babbeltje mee doen tijdens het wandelen. Geweldig toch dat tegenwoordig de boeren meer rekening houden met de trek (ook met het broeden) van de vogels, in Nederland is dat al veel langer het geval dan bij ons maar stilaan komt er verbetering, wij zijn er regelmatig getuigen van.
  Nog heel veel groeten en nogmaals dikke proficiat voor al hetgeen je presteert. Groeten, ook aan Gina

 16.   10 december 2016, 23:32

  Pràchtig die beelden!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>