Taiga in Zweden…

Posted by  Frederik Thoelen   in  Wild Things     9 months ago     489 Views     5 Comments  

Uitgestrekte bossen in Zweden

Het toppunt van fantastische bosgebieden zijn natuurlijk de honderden kilometers uitgestrekte Scandinavische bossen. Enkele maanden geleden opende een vriend van mij een bed and breakfast in Kilafors, in het centraal-oosten van Zweden. Toen hij de laatste weken dan ook nog eens geregeld foto’s van mooie groepen korhoenen op zijn Facebookpagina postte, had ik het perfecte excuus om zijn b&b te bezoeken. Korhoenen wilde ik al langer eens wat beter observeren, en heel stiekem had ik eigenlijk ook nog een ander goed excuus om daar naartoe te gaan. Mijn vriendin Gina heeft tijdens haar drie maanden stage in Noorwegen, enkele jaren geleden, taigagaaien en auerhoenen gezien, en dat zijn soorten die ikzelf nog nooit had waargenomen, ondanks al enkele reizen naar de juiste gebieden. Elke keer opnieuw plaagt ze mij hiermee, dus werd het hoog tijd om hierin eindelijk eens verandering in te brengen.

 Dus, een tijdje geleden trokken Gina en ik naar Zweden. De eerste dag nam Kjell ons al mee naar een grote opengekapte vlakte, en de twintig zwarte bollen in een dode boom bleken onze eerste, maar niet onze laatste, korhoenen van de reis te zijn. Ik kon onder andere enkele mannetjes en vrouwtjes filmen terwijl ze van dennenknoppen aan het eten waren. Binnen enkele maanden, wanneer de echte balts begint en de mannetjes elkaar in arena’s gaan bekampen, moet het hier een indrukwekkende bedoening zijn! Schouwspellen die we in België en Nederland spijtig genoeg amper nog kunnen meemaken…

Deze diashow vereist JavaScript.

De nieuwe b&b van Kjell en zijn vriendin Lena bleek de ideale uitvalsbasis te zijn voor tochten in de Zweedse natuur. Tel daar nog Kjell zijn ervaring als natuurgids bij, en zelfs een reisje van slechts enkele dagen kan niet mislopen. Tijdens het zoeken naar korhoenen op een ander opengekapt stuk zag Gina in de top van een dode boom iets zitten. Het bleek een sperweruil te zijn, ook een soort die al heel lang hoog op mijn verlanglijstje stond…Kjell is zelf trouwens een fervente uilenringer, en de ruigpootuil die ’s nachts in zijn netten hing, was een mooi extraatje!

Taigagaai

Tijdens één van onze tochten door een donker bos met een dikke onderbegroeiing van mossen, hoorde we plots onder luid vleugelgeklap iets opvliegen. In een schim zagen we nog net een vogel ter grootte van een stevige kalkoen wegschieten! Check, ik kon mijn eerste wilde auerhoen noteren! Ok, het ging allemaal héél snel, maar het was duidelijk een auerhoen, en bovendien konden we op onze laatste dag vanuit de auto in de sneeuw nog een koppeltje waarnemen. Drie auerhoenen, ik was méér dan tevreden.
Dan bleef nog de taigagaai over. Taigagaaien zijn typische vogels van de bossen in het hogere Noorden. Ze zijn niet echt zeldzaam, maar zeker niet altijd gemakkelijk te zien in de uitgestrekte bossen. Ze komen niet vaak in contact met mensen, en hebben er dan ook geen schrik van. Als je dan toch een familiegroepje te zien krijgt, kun je ze wel heel goed bekijken. Kjell duidde op de kaart een plek aan waar ze nogal eens te zien zijn. We luisterden op voorhand al eens naar hun geluid, zodat we wisten waar we op moesten letten. Na een uurtje rijden kwamen we aan op een afgelegen locatie middenin het bos. We openden de deur van onze auto, en het eerste wat we hoorden was, jawel, het geluid van taigagaaien! Een familiegroepje van vier kwam ons nieuwsgierig inspecteren, wat mij de kans gaf enkele beelden te maken. Check, nog een topsoort!
Uiteindelijk deden we gedurende die vier dagen nog heel wat leuke waarnemingen van haakbekken, hazelhoenen, elanden,… Een kort, maar fantastisch tripje!
Wie meer informatie wil over de bed and breakfast, kan trouwens hier terecht:  (in alle eerlijkheid, een dikke aanrader!)

6 Comments

 1.   18 oktober 2017, 09:19

  Your comment is awaiting moderation.

  Thanks for the auspicious writeup. It in truth was a amusement account it. Look complicated to more brought agreeable from you! By the way, how can we keep in touch?

 2.   17 oktober 2017, 19:30

  Your comment is awaiting moderation.

  Hi, Neat post. There is an issue together with your website in web explorer, might test thisK IE nonetheless is the market leader and a good part of folks will leave out your excellent writing due to this problem.

 3.   17 oktober 2017, 18:19

  Your comment is awaiting moderation.

  Rattling clear site, thankyou for this post.

 4.   17 oktober 2017, 05:10

  Your comment is awaiting moderation.

  Saved as a favorite, I really like your blog!

 5.   15 oktober 2017, 12:37

  Your comment is awaiting moderation.

  Hello!

 6.   14 oktober 2017, 19:05

  Your comment is awaiting moderation.

  Where To Purchase Generic Ciprofloxacin 0.3 5ml in Albuquerque dcacggedkdgk

 7.   7 oktober 2017, 18:42

  Your comment is awaiting moderation.

  I see your website needs some fresh posts. Writing manually takes a lot of
  time, but there is tool for this time consuming task, search for:
  Wrastain’s tools for content

 8.   23 augustus 2017, 20:33

  Your comment is awaiting moderation.

  “Adoro viaggiare in Segway”. Il modo migliore per cadere in amore con Verona in nessun tempo!
  Quando si dispone di un breve tempo a coprire una citta, questo e un ottimo modo per farlo. Mi e piaciuto molto il nostro tour e guida. L’audio e stato un po’ difficile, ma la guida li ha tenuti lavorando. Quando il suo caldo, questo e un ottimo modo per andare in giro e stare un po’ fredda. Verona e una citta facile accesso per segway intorno. Abbiamo visto tutti i principali siti e ci hanno dato una buona sensazione per il layout della citta. Siamo stati in grado di tornare a pochi posti il giorno successivo per un po’ di tempo.

  https://www.regiondo.it/segway-historic-tour-in-verona

  Book Now ”’ http://segwayverona.com/

  https://eu5.bookingkit.de/onPage/detail?e=2202759fc95947e409b3435a7ae87161&preview=true&lang=it

 9.   16 mei 2017, 15:07

  Your comment is awaiting moderation.

  Stellar work there eveerony. I’ll keep on reading.

 10.   3 maart 2017, 03:55

  Your comment is awaiting moderation.

  With wings slightly raised and heads held high, a pair of red-crowned cranes begin to march, their broad, three-toed feet puncturing the snow as they trumpet loudly and steam rises from their beaks. The male calls first, followed closely by the female—several notes in quick succession, strengthening their bond. But this vocal parade is just the prelude.

 11.   11 december 2016, 20:47

  Heel mooi hoor, wat leuk dat je deze beelden naar ons brengt, zo hoeven we er niet heen en toch genieten we alsof we er voor een stuk ook bij waren. Unieke beelden van de kraanvogels die gaan slapen, wat een overweldigend gevoel geeft dat.
  dank u Frederik

 12.   11 december 2016, 20:47

  Heel mooi hoor, wat leuk dat je deze beelden naar ons brengt, zo hoeven we er niet heen en toch genieten we alsof we er voor een stuk ook bij waren. Unieke beelden van de kraanvogels die gaan slapen, wat een overweldigend gevoel geeft dat.
  dank u Frederik

  •   16 mei 2017, 15:01

   Your comment is awaiting moderation.

   Filnaly! This is just what I was looking for.

 13.   11 december 2016, 20:47

  Heel mooi hoor, wat leuk dat je deze beelden naar ons brengt, zo hoeven we er niet heen en toch genieten we alsof we er voor een stuk ook bij waren. Unieke beelden van de kraanvogels die gaan slapen, wat een overweldigend gevoel geeft dat.
  dank u Frederik

  •   16 mei 2017, 14:59

   Your comment is awaiting moderation.

   You’re a real deep thrnkei. Thanks for sharing.

 14.   11 december 2016, 20:00

  Vergat nog om Gina te feliciteren met de heel mooie foto’s die ze maakte. Magda

 15.   11 december 2016, 10:50

  Hallo Frederik. Zo mooi dit filmpje en ook de muziek m.b.t. de kraanvogels, zoals je schrijft moet je niet echt een natuurliefhebber zijn om hiervan en – door geïmponeerd te geraken. Natuurlijk maken jouw deskundige opnamen het geheel tot een feest voor het oog. Kraanvogels zien we ook hier jaarlijks overtrekken, het lijkt wel of ze de loop van de Maas volgen om zich te oriënteren maar hier spreekt een leek dus ik kan me vergissen. Enkele jaren geleden (ik schreef je dat ooit) kwamen er op een zondagvoormiddag (we keken naar de 7de dag) enorm veel groepen kraanvogels overgevlogen. ’s Anderendaags las ik in de krant dat het er bijna honderdduizend zouden geweest zijn, het was alleszins een geweldige ervaring en ik kan daar heel erg van genieten. Tot voor 25 jaar zag je heel af en toe een aalscholver op het kanaal, nu krioelt het ervan tot grote ergernis van de vissers waar we af en toe wel eens een babbeltje mee doen tijdens het wandelen. Geweldig toch dat tegenwoordig de boeren meer rekening houden met de trek (ook met het broeden) van de vogels, in Nederland is dat al veel langer het geval dan bij ons maar stilaan komt er verbetering, wij zijn er regelmatig getuigen van.
  Nog heel veel groeten en nogmaals dikke proficiat voor al hetgeen je presteert. Groeten, ook aan Gina

 16.   10 december 2016, 23:32

  Pràchtig die beelden!

Leave a Reply

You can use these tags:   <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>